AOV regelmatig opnieuw bekijken

AOV regelmatig opnieuw bekijken

Als u een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluit, spreekt u een verzekerd bedrag af. Daarmee bepaalt u hoeveel u per maand ontvangt wanneer u door ziekte of een aandoening niet meer kunt werken. Maar er kan van alles gebeuren in uw leven en met uw bedrijf. Het gaat bijvoorbeeld goed met de zaak en u maakt meer winst. Of u wordt wat ouder en wilt wat minder werken. U gaat trouwen, een huis kopen en verwacht gezinsuitbreiding. Of uw kinderen zijn al financieel zelfstandig en uw partner heeft een hoger inkomen gekregen. U heeft misschien een financiële reserve opgebouwd en uw hypotheek afgelost. Of u heeft spaartegoed juist aan moeten spreken toen de zaak een poosje minder goed draaide.

Wat heeft u nodig?
De vraag is hoeveel u nodig heeft als u in al die specifieke situaties niet meer kunt werken door arbeidsongeschiktheid. Wilt u bijvoorbeeld de huur of hypotheeklasten van uw huidige woning kunnen blijven betalen of gaat u noodgedwongen verhuizen naar een kleiner woning? Is uw gezin volledig of grotendeels afhankelijk van het inkomen uit uw bedrijf? Of bent u alleenstaand of getrouwd met iemand die genoeg verdient voor het hele gezin? Wilt u uw huidige levensstandaard behouden of is het ook goed als u minder kunt uitgeven? Het hangt van uw financiële behoefte af of u het verzekerd bedrag van uw AOV aan moet passen aan veranderde omstandigheden. Maar kunt u dat ook zomaar wijzigen en wat zijn de gevolgen?

Wel of geen gezondheidsverklaring?
Bij de meeste AOV’s kan het verzekerde bedrag eenmaal per jaar met maximaal 10 procent verhoogd worden zonder dat u opnieuw een gezondheidsverklaring hoeft in te vullen. Bij een aantal verzekeraars kan dat zelfs met maximaal 15 of 20 procent. Wel wil de verzekeraar altijd jaarcijfers zien om te controleren of de verhoging te rechtvaardigen is met het oog op uw financiële situatie. Wilt u een grotere verhoging? Dan is er een medische waarborg nodig. U moet dan vragen beantwoorden over uw huidige medische conditie, maar ook over medische behandelingen die u sinds het afsluiten van de AOV heeft gehad.

Lager verzekerd bedrag
Wilt u het verzekerd bedrag verlagen? Dat kan meestal vrij gemakkelijk, omdat de verzekeraar dan immers minder risico loopt. Maar let op! Als u na verloop van tijd de dekking toch weer wilt verhogen, kan dat lang niet altijd. Soms kan dat wel als het herstel binnen een jaar plaatsvindt, andere verzekeraars rekenen met een periode van drie jaar.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft een regelmatige check nodig. Wij bespreken graag of de dekking nog naar wens is en passen de verzekering eventueel aan.