Belastingdienst gaat controleren op schijnzelfstandigheid

Belastingdienst gaat controleren op schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst kan u als schijnzelfstandige beschouwen wanneer u als zzp’er wordt ingehuurd, terwijl u lijkt op een werknemer met een arbeidsovereenkomst. Dat is zo als er sprake is van een van de onderstaande criteria:

U moet het werk zelf uitvoeren en mag het niet door iemand anders laten doen.

U ontvangt loon. U krijgt bijvoorbeeld een vast bedrag per maand, ontvangt vakantiegeld of wordt doorbetaald bij ziekte.

Er is een gezagsverhouding tussen u en uw opdrachtgever. Die kan bijvoorbeeld bepalen hoe, wanneer, waar en met wie u aan de opdracht werkt en hoeveel uur of hoeveel dagen per week u daarmee bezig bent.

Als schijnzelfstandige kunt u correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen krijgen en de fiscale voordelen van het ondernemerschap verliezen, zoals zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling.

Gezagsverhouding moet duidelijker
Om de gezagsverhouding tussen zelfstandige en opdrachtgever duidelijker te formuleren wordt er gewerkt aan een nieuwe wet: VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden). De volgende vragen staan daarbij centraal: houdt de werkgever toezicht? Geeft de werkgever aanwijzingen hoe het werk gedaan moet worden? Zijn het werk en de werkende onderdeel van de organisatie? En is het logisch dat iemand niet als werknemer met een arbeidsovereenkomst werkt? Bijvoorbeeld omdat diegene voor eigen rekening en risico werkt? Daarnaast wordt er een bruto-uurloon opgevoerd van 33 euro. De wet moet nog aangenomen worden en zal op zijn vroegst 1 januari 2026 ingaan.

Bent u ondernemer?
Wat kunt u doen als zzp’er? Controleer allereerst of de Belastingdienst u beschouwt als een ondernemer voor de inkomstenbelasting. Verder moet u eigenlijk meerdere opdrachtgevers per jaar hebben en minder dan 70% van uw tijd aan één opdrachtgever besteden. Omdat er een minimumtarief gaat gelden, kunt u uw uurtarief op ten minste 33 euro te zetten. Bespreek ook met uw opdrachtgever(s) of de Belastingdienst u misschien ziet als schijnzelfstandige en wat er in uw samenwerking eventueel verandert moet worden. En werk met een Modelovereenkomst geen werkgeversgezag, oftewel een Overeenkomst van opdracht.

Ondernemersrisico’s afdekken
Als u ondernemer bent voor de Belastingdienst betekent dat dat u ondernemersrisico’s loopt. Bespreek met ons welke risico’s dat zijn en hoe u daarmee omgaat. Kunt u schadeposten zelf betalen of kunt u zich beter verzekeren? Hoe beschermt u uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid? En hoe bouwt u pensioen op? Neem uw ondernemerschap serieus en neem contact met ons op voor verzekeringsadvies.