Grotere verkeersrisicos in de herfst

Grotere verkeersrisicos in de herfst

Laagstaande zon.
In de herfst kunt u zowel ´s ochtends als ´s middags te maken krijgen met een laagstaande zon. Die kan het zicht behoorlijk hinderen. Leg daarom een zonnebril binnen handbereik in de auto. Bedenk verder dat andere automobilisten ook last hebben van de zon en dat u voor hen minder zichtbaar bent. Zet daarom uw verlichting aan.

Mist.
Mist komt vaker voor in de herfst en maakt autorijden een stuk lastiger. Pas bij mist uw rijstijl aan. Verminder uw snelheid en verdubbel de afstand tot de auto voor u. Haal niet in en rijd rustig zodat u niet plotseling en hard hoeft te remmen. En denk eraan het juiste licht te voeren. Bij zeer dichte mist is het beter om niet de weg op te gaan.

Hevige regenval.
Als het hard regent, kan het zicht teruglopen tot 50 meter. Ook is de kans op aquaplaning groter, waardoor u in een slip kunt raken. Winterbanden voorkomen aquaplaning beter dan zomerbanden. Temper uw snelheid als het hard regent, houd voldoende afstand en voorkom dat u abrupt moet remmen. Blijf op het midden van uw weghelft om de grootste plassen te vermijden. Haal niet in. En bedenk dat sproei- en spatwater (vooral van vrachtverkeer) uw zicht verminderen.

Wind.
Bij harde wind kunnen afgewaaide takken een gevaar vormen. Vermijd daarom als het kan wegen met bomen en parkeer niet onder een boom. En misschien ligt uw auto wel goed op de weg, maar dat is niet altijd het geval bij uw medeweggebruikers. Aanhangers en vrachtwagens kunnen gaan slingeren of omwaaien en (brom)fietsers kunnen van de weg geblazen worden. Is er echt sprake van storm? Ga dan de weg niet op.

Duisternis.
In het donker rijden, vinden veel mensen lastig omdat ze zich moeilijker kunnen oriënteren. Gebruik referentiepunten zoals de auto voor u en markeringen, reflectoren en verkeersborden naast de weg. Focus u op uw eigen weghelft en rijd rustig. Misschien een idee om ook uw verlichting na te laten kijken bij de garage.

Vermoeidheid.
Het ingaan van de wintertijd kan ook een verstoord bioritme veroorzaken, waardoor meer mensen dan normaal vermoeid achter het stuur zitten. Ook de verwarming die weer aangaat, kan slaperig maken. Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is de kans op een ongeluk maar liefst vier keer zo groot als een bestuurder moe is.

Uw verzekeringen
Als uw auto tiptop in orde is, is de kans op gevallen kleiner. Laat daarom uw auto controleren bij de garage en zorg weer voor winterbanden. Ook uw autoverzekering kan wel een check gebruiken. Neem daarvoor contact op met ons kantoor.