Opgevoerde e-bike is onverzekerd
Officieel kan een e-bike de 25 kilometer per uur halen. Maar voor sommige mensen is dat niet snel genoeg. Met een speciale set voeren ze de elektrische fiets op waardoor ze soms wel boven de 50 kilometer per uur kunnen halen. Zo’n opgevoerde snelheid is niet zonder risico. Bestuurders van auto’s kunnen vaak maar moeilijk inschatten hoeveel vaart een e-biker heeft. Als die harder gaat dan toegestaan, is dat nog lastiger.
E-bike wordt speed pedelec
Ook voor de fietser zelf kan de hogere snelheid een probleem zijn. Het is moeilijker om de fiets te controleren en om snel te reageren op een onverwachte situatie. Hard rijdende e-bikes op het fietspad is daarom een gevaar voor de fietser zelf en voor de andere weggebruikers. Verrassend genoeg is het niet verboden om de elektrische fiets op te voeren. Maar als u dat doet, moet de RDW de opgevoerde e-bike keuren zodat de fiets officieel een speed pedelec wordt.
Meer regels voor speed pedelecs
Voor het gebruik van een speed pedelec gelden speciale regels. Zo moet de bestuurder minimaal 16 jaar zijn, een bromfietsrijbewijs (AM) hebben en een goedgekeurde helm dragen. Ook bent u verplicht een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. De speed pedelec zelf moet bovendien voorzien zijn van een gele kentekenplaat, een linkerzijspiegel en een ambergele reflector aan de zijkant, een claxon en een remlicht. Over het algemeen geldt dat speed pedelecs op de rijbaan horen. Is er een fiets/bromfietspad, dan moet u hier gebruik van maken. Ook zult u zich aan maximum snelheden moeten houden. Op de rijbaan mag u 45 km per uur, op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom is dat 40 km, binnen de bebouwde kom 30 km.
Niet verzekerd
Wat zijn eigenlijk de juridische gevolgen als u de e-bike opvoert zonder er officieel een speed pedelec van te maken? U mag dan met die fiets niet de weg op en riskeert een boete. Ook kunt u problemen verwachten als u betrokken raakt bij een verkeersongeval. Uw e-bike verzekering vergoedt schade aan de fiets niet als die is opgevoerd. Heeft u met de e-bike schade veroorzaakt? Bij een normale elektrische fiets kunt u dan terugvallen op uw aansprakelijkheidsverzekering. Bij een opgevoerde fiets vervalt die dekking. De schade wordt dan alleen vergoed door uw WA verzekering voor een pedelec. U moet dan wel officieel een pedelec hebben en daar ook een WA-verzekering voor hebben afgesloten.
Verzekering die past bij uw fiets
U kunt tegenwoordig uit veel verschillende tweewielers kiezen. De oude vertrouwde ‘gewone’ fiets, een bakfiets, een racefiets, een e-bike, een mountainbike of een speed pedelec. Wat uw keuze ook wordt, vraag ons om advies over de verzekeringen die daarbij passen. Wij bespreken de verschillende opties en sluiten een passende verzekering voor u af.