Schade door rellen is goed te verzekeren

Schade door rellen is goed te verzekeren

De oudejaarsviering, uit de hand gelopen geweld in het uitgaansleven, opstootjes door voetbalsupporters, incidenten zoals project X in Haren en nu het protest tegen de avondklok. Bij dit soort rellen kan het volledig uit de hand lopen met vandalisme en plunderingen tot gevolg. Hoe staat het dan met de schadevergoeding?

Pand en goederen verzekerd
Als u als pandeigenaar een gebouwenverzekering heeft, is daarop meestal schade door vandalisme en klein molest gedekt. Het gaat dan om schade aan het gebouw zelf en aan alles wat daaraan vastzit. De inventaris- en goederenverzekering is er voor de losse spullen in het pand. Denk aan de toonbank en de kassa’s, de voorraad in de winkel of het magazijn, de schappen zelf en het etalagemateriaal. Bij schade wordt de dagwaarde van de spullen vergoed. Verder kunt u bijkomende kosten meeverzekeren, zoals opruimkosten. De polisvoorwaarden verschillen wel per verzekeraar.

Wilt u meer zekerheid, dan kunt u een speciale vandalismeverzekering afsluiten. Deze biedt dekking bij vandalisme en klein molest zoals sabotage, werkstaking, rellen en opstootjes. Wij bespreken graag met u of deze verzekering in uw situatie gewenst is.

Niet verzekerd? Toch een regeling
Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) valt de aangerichte schade van de avondklokrellen onder klein molest. Verzekerde ondernemers kunnen die schade dus vergoed krijgen. Wel hangt het van de polisvoorwaarden af wat er precies verzekerd is, hoe hoog de vergoeding is en wat het eigen risico is.

Voor onverzekerde ondernemers die zijn getroffen door de avondklokrellen komt er een speciale regeling. Dit heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën bekendgemaakt. Hoe die regeling eruit gaat zien, is nog niet bekend. Mogelijk kunnen deze ondernemers een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Advies over verzekeren
De avondklokrellen zijn een goede aanleiding om uw polis te laten checken op de dekking voor vandalismeschade. Zijn uw pand, uw inventaris en uw voorraad goed verzekerd? Is er een dekking voor glasschade? Wat gebeurt er als u de zaak enige tijd moet sluiten, terwijl uw kosten doorlopen? Neem voor een analyse en advies contact op met ons kantoor.