Spaarrente komt in beweging

Spaarrente komt in beweging

U kunt om verschillende redenen sparen. Voor een buffer bijvoorbeeld om onverwachte, hoge en noodzakelijke uitgaven te kunnen betalen. Denk aan een reparatie aan auto of woning of vervanging van witgoed of meubels. Met de Bufferberekenaar van het Nibud rekent u uit hoe hoog zo’n financiële buffer in uw situatie moet zijn. Er zijn ook uitgaven die u kunt plannen. Die nieuwe auto bijvoorbeeld of de kosten koper bij de aanschaf van een woning. En er zijn spaardoelen die nog verder in de toekomst liggen, zoals de studie van uw kind of een aanvulling op uw pensioen.

Spaardoel bepaalt spaarvorm
Al die spaardoelen vragen om verschillende spaarvormen. De buffer voor onverwachte kosten zet u op een spaarrekening waar het geld vrij opneembaar is. Want u moet onverwachte rekeningen direct kunnen betalen. Voor de andere spaardoelen kunt u ervoor kiezen het geld voor meerdere jaren vast te zetten. Op een spaarrekening met specifieke voorwaarden bijvoorbeeld, of in een spaardeposito.

Aanbieders vergelijken
Waar en hoe moet u nu sparen? Het goede nieuws is dat de spaarrente de afgelopen tijd wat aan het stijgen is. Grootbanken blijven nog wel achter bij diverse kleinere banken als het gaat om de rente op direct opvraagbaar spaargeld en deposito’s. Het loon dus de moeite verschillende aanbieders te vergelijken. Verder is de rente op direct opvraagbare spaarrekeningen lager dan wanneer u het geld vastzet. Maar als u het geld vastzet, ontvangt u voor de hele looptijd dezelfde rente. Het nadeel is dan dat u er niet van profiteert als de marktrente stijgt.

Sparen in het buitenland
Ook zijn er buitenlandse banken die een hogere rente bieden. Maar is sparen in het buitenland wel veilig? Bij Nederlandse banken geldt een depositogarantiestelsel. Als de bank failliet gaat, krijgt u gegarandeerd tot €100.000 per persoon per bank vergoed. Buitenlandse banken die actief zijn op de Nederlandse markt, vallen onder het depositogarantie van hun eigen land. Zoek dus goed uit welke afspraken daar gelden. Bij alle landen binnen de EU is het geld per persoon per bank beschermd tot €100.000.

Spaarstrategie
Goed sparen is best even puzzelen. Welk bedrag kunt u per maand missen? Waar krijgt u de hoogste rente? Hoe groot moet uw buffer zijn? Wilt u geld nu al vastzetten of wacht u liever omdat de rente misschien nog verder omhoog gaat? Is het slim om vakantiegeld en dertiende maand opzij te zetten?

Bespreek met ons uw spaardoelen en wij adviseren u over een spaarstrategie die bij u past.