Starter weer aan zet op woningmarkt

Starter weer aan zet op woningmarkt

Herstel hypotheekmarkt
Een jaar geleden bereikte de hypotheekomzet een record. Hierna nam de omzet telkens af, maar nu is er weer een opwaartse trend zichtbaar. De hypotheekomzet steeg met bijna 6 procent naar 25 miljard euro in het tweede kwartaal van dit jaar. De hypotheekomzet van starters steeg zelfs met 13 procent naar ruim 7 miljard euro.

Minder hypotheken
Toch blijft het aantal nieuwe hypotheken nog ver onder de piek in 2022. Dit komt doordat huizenbezitters zich niet bewegen. Zij blijven wonen in hun huidige woning. En vaak kiezen zij liever voor een verbouwing dan voor een andere woning. En dus zien we een sterkte daling van het aantal over- en bijsluithypotheken. Dat is ook wel logisch vanwege de hogere rente. En het aanbod aan huizen is blijkbaar nog niet aantrekkelijk genoeg om te verhuizen.

Gunstig instapmoment?
Is het nu een gunstig moment om te gaan kopen? Laten we zeggen dat de kansen keren. De macro-economische cijfers lijken gunstig op dit moment. Zo zijn de lonen fors gestegen, is de betaalbaarheid van woningen sterk verbeterd, is er weer meer keuze aan woningen en hoeft er niet meer worden overgeboden. Maar of het voor u specifiek een goede tijd is om te kopen, hangt af van uw individuele mogelijkheden en wensen. In een persoonlijk gesprek maken we alles voor u inzichtelijk en weet u precies in welke prijscategorie u kunt zoeken.