Thuiswerken vraagt om meer aandacht voor gezondheid

Thuiswerken vraagt om meer aandacht voor gezondheid

Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) blijkt dat thuiswerken niet bij iedereen even goed uitpakt. Zo zegt 24 procent fysieke klachten te hebben door het thuiswerken, zoals pijn in de rug of de nek. Maar vitaliteit gaat niet alleen gaat over fysieke gezondheid. Medewerkers moeten zich ook veilig, gewaardeerd en verbonden voelen. En dat kan lastiger zijn als je langdurig thuis moet werken. Zes op de tien ondervraagden zegt dan ook hun collega's te missen.

Medewerkers ondersteunen
Minder bewegen, je geïsoleerd of angstig voelen, privé- en werktijd moeilijk kunnen scheiden en werk moeten combineren met huishouden en kinderen lesgeven. Geen wonder dat mensen minder vitaal zijn door thuiswerken. Wat kunt u doen om uw medewerkers te helpen het thuiswerken gemakkelijker te maken?

Ergonomie. Help uw medewerker een goede thuiswerkplek in te richten.

Beweging: Bied korte online-programma’s aan waarmee uw medewerkers in een paar minuten fysieke activiteiten kunnen ondernemen. En bied de mogelijkheid van een langere lunchpauze zodat ze kunnen gaan wandelen.

Contact: Laat degene die de online vergaderingen leidt, opletten dat iedereen de kans heeft een bijdrage te leveren. Organiseer virtuele koffiepauzes en borrels om contacten met collega’s te leggen.          En moedig medewerkers aan elkaar te bellen voor afstemming en feedback, in plaats van te e-mailen of whatsappen.

Ontspanning: Benadruk dat pauzes belangrijk zijn en voorkom dat medewerkers 24/7 verbonden zijn met het werk. Laat ze ‘s avonds liefst niet meer bezig zijn met hun telefoon of werk.

Zorgen: Er kunnen medewerkers zijn die financieel getroffen worden door de crisis, bijvoorbeeld omdat hun partner inkomsten verliest. Sta open voor hun problemen en ga na op welke manier u kunt helpen.

Vitale werknemers goed voor uw bedrijf
Vitale en weerbare medewerkers zijn doorgaans gezonder, productiever en gelukkiger. Ze kunnen zich beter aanpassen aan de omstandigheden, zijn stressbestendiger en blijven gemotiveerd. Vitaliteit is daarom niet alleen goed voor uw medewerkers, maar ook voor uw bedrijf. Door aandacht te hebben voor de gezondheid en het welbevinden van uw medewerkers, verbeteren bedrijfsresultaten, is de kans groter dat u talenten vasthoudt en dalen de verzuimcijfers.

Koppel daarom uw verzuim- en WIA/WGA-verzekeringen aan uw vitaliteitsbeleid. Bespreek met ons wat welke verzekeraar u op dat gebied te bieden heeft.