Zonnepanelen aanschaffen ja of nee?

Zonnepanelen aanschaffen ja of nee?

Wanneer u met zonnepanelen meer stroom opwekt dan u gebruikt, levert u het overschot aan uw energiebedrijf. Op het moment dat u juist meer stroom nodig heeft dan u opwekt, neemt u stroom af van datzelfde energiebedrijf. De salderingsregeling houdt in dat de stroom die u aan het net levert, verrekend wordt met de stroom die u van het net afhaalt. Maar deze regeling ligt onder vuur. Wat is er aan de hand?

Goedkope en dure stroom
In de zomer is de energieprijs laag omdat er dan overvloed is. In de winter is de energieprijs hoog omdat er dan een tekort is. Maar u krijgt hetzelfde bedrag voor de aangeleverde (goedkope zomerse) stroom als u wat betaalt voor de afgenomen (dure winterse) energie. Dat is ongunstig voor de energiebedrijven. Die nemen daarom maatregelen. Sommige hebben de stroomprijs voor iedereen verhoogd, ook voor mensen zonder zonnepanelen. Andere rekenen een hogere prijs alleen voor zonnepaneelbezitters of brengen terugleverkosten in rekening. Steeds meer energiebedrijven gaan daartoe over.

Nog altijd profijt van zonnepanelen
De salderingsregeling is geïntroduceerd om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. De regeling zou lopen tot 2020, maar werd telkens verlengd. En onlangs zette de Eerste Kamer weer een streep door het plan om de regeling vanaf 2025 af te bouwen. Maar in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie staat nu dat de salderingsregeling toch wordt afgeschaft per 1 januari 2027. Tot die tijd mogen energiebedrijven terugleverkosten blijven vragen. Zonnepanelen leveren dus minder winst op dan voorheen.

Maar eerst plannen
Moet u dan maar afzien van de aanschaf? Niet per se. De terugverdientijd wordt weliswaar langer, maar uiteindelijk zijn uw totale kosten mét zonnepanelen lager dan zonder. Bedenk ook dat een andere gunstige regeling blijft bestaan: op zonnepanelen zit 0% btw en dat maakt ze voordelig. Ga wel na hoe zonnepanelen passen in het totale plaatje van verduurzaming. Heeft u een laag energielabel? Dan kunt u de verduurzaming waarschijnlijk het beste beginnen door uw huis goed te isoleren. U ziet dan direct uw energierekening dalen. Of zonnepanelen daarna nog iets extra toevoegen, kunt u altijd later nog beslissen.

Geld lenen voor verduurzaming
Energiebesparing en woningverduurzaming staan nog steeds hoog op de prioriteitenlijstjes van Nederlanders. Wilt u maatregelen treffen, maar heeft u het geld daarvoor niet beschikbaar? Er bestaan enkele gunstige leningen voor verduurzaming. De rente is fiscaal aftrekbaar waardoor de investering nog beter betaalbaar is. Meer weten? Vraag ons naar uw mogelijkheden.