Alternatief lenen is vaak duur en risicovol

Alternatief lenen is vaak duur en risicovol

Als u een lening of een hypotheek wilt afsluiten, zal de geldverstrekker eerst nagaan of u schulden heeft. Ze raadplegen dan de stichting BKR, waar kredieten boven de 250 euro en met een looptijd van meer dan drie maanden geregistreerd staan. Denk aan een persoonlijke lening, een doorlopend krediet, een creditcard met gespreide betaling en rood staan. Maar ook een koop op afbetaling, private autolease en een telefoonkrediet zijn bij BKR bekend. Daarnaast registreert BKR of u betalingsachterstanden heeft. U krijgt dan een negatieve registratie. De gegevens blijven een aantal jaren zichtbaar voor geldverstrekkers, ook als de kredieten zijn afgelost of de betalingsachterstanden zijn weggewerkt.

Onzichtbare financieringen
Eens per jaar publiceert BKR de BKR-monitor over het leengedrag van Nederlanders. Afgaand op de BKR-monitor 2023 lijken Nederlanders best verstandig om te gaan met hun mogelijkheden om geld te lenen. Steeds minder kredieten, minder betaalachterstanden en minder schuldhulpverlening. Maar BKR weet niet alles. Met name jongvolwassenen vinden alternatieve manieren om gewenste uitgaven te financieren. Denk aan leningen bij DUO, creditcards en verschillende abonnementen, waaronder lease en financiële constructies als BNPL (Buy Now Pay Later). Die zijn niet bekend bij BKR en ook worden betalingsachterstanden bij deze financieringsvormen niet altijd geregistreerd.

Onnodig duur
De ene financiering is duurder dan de andere. Bij een koop op afbetaling betaalt u vaak de wettelijk toegestane maximum rente en ook een leasecontract kan vrij duur uitvallen. BNPL en creditcard lijken het voordeligst. U krijgt het benodigde bedrag even voorgeschoten en daarover wordt geen rente in rekening gebracht zolang u op tijd terugbetaalt. Betaalt u te laat, dan komen er kosten bij, gemiddeld zo’n 15 euro. Reageert u niet op verdere betaalherinneringen, dan wordt er een incassobureau op u afgestuurd, met nog hogere kosten tot gevolg. Onderschat dat risico niet. Als u vaak gebruikmaakt dergelijke regelingen gaat u stapelen waardoor u het overzicht kwijtraakt en onverwacht met kosten wordt geconfronteerd.

Kredieten samenvoegen
Hoe komt u af van die wirwar aan maandelijkse afschrijvingen en hoe kunt u de kosten verlagen? Dat kan door allerlei kleine kredieten samen te voegen. U sluit een persoonlijke lening af waarmee alle schulden in een keer worden afgelost. U heeft daarna nog maar één leenbedrag, met een lagere rente en u kunt een langere looptijd kiezen. Dat scheelt behoorlijk in de maandlasten. Bovendien heeft u overzicht en heeft u dus meer grip op uw financiën. En als u kunt, mag u tussentijds extra aflossen zodat u eerder van de lening af bent. Daar zijn geen kosten aan verbonden. Gaat de rente dalen? Dan kunt u kosteloos overstappen naar een andere voordeligere lening.

Breng uw financiën op orde en neemt contact op met ons voor het samenvoegen van uw kredieten.