E-bikes in trek bij fietsendieven

E-bikes in trek bij fietsendieven

De Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) zet zich in om het aantal fietsdiefstallen terug te dringen. De stichting wijst al jaren op het belang van goede preventiemaatregelen. Wat kunt u doen om de kans op diefstal te verkleinen?

Gebruik een sterk en veilig slot met het ART-keurmerk. Deze sloten worden getest op hun diefstalbestendigheid.

Gebruik ook altijd een tweede (ART-gecertificeerd) slot. Zorg dat de sloten onderling verschillen, dus combineer een ringslot met beugelslot of een kettingslot.

Haal het extra slot door het frame én het voorwiel. Als u de fiets alleen met het voorwiel vastzet, kan de rest van de fiets nog altijd gestolen wordt.

Zet het ringslot van de fiets vast tussen de spaken waar ook het ventiel zit. Het is dan voor de dief vrijwel onmogelijk om het slot open te breken zonder de fiets te beschadigen of een lekke band te veroorzaken.

Bevestig het extra slot zo hoog mogelijk. Hoe lager op de grond, hoe makkelijker een dief het slot open kan breken door er met een steen op te slaan.

Zet uw fiets vast aan een boom, paal of rek, ook als u hem maar voor even parkeert. Een losstaande fiets wordt gemakkelijk opgetild en in een busje meegenomen.

Zet uw fiets binnen. Het is veel lastiger om een fiets te stelen uit een bewaakte stalling, schuur of berging. Maar zet uw fiets ook binnen op slot.

Zet uw fiets in het zicht als u hem niet binnen kunt zetten. Bijvoorbeeld tegenover een bushalte waar veel mensen komen. Heel drukke plekken, zoals een station, vinden dieven juist wel fijn omdat mensen daar in de haast minder oplettend zijn.

Noteer de kenmerken van uw fiets zoals het framenummer (2 letters, gevolgd door 7 cijfers) kleur en merk van de fiets. Mocht uw fiets na diefstal teruggevonden worden, dan is duidelijk dat hij van u is.

Koop een e-bikes met een ingebouwd track & trace-systeem. U kunt hem dan gemakkelijk terugvinden met het GPS-signaal dat uitgezonden wordt. De fiets kan dan na diefstal beter opgespoord worden.

Verzeker uw fiets
Een e-bike is een kostbaar bezit waar u zuinig op bent. Sluit daarom een goede fietsverzekering af. U kunt kiezen uit verschillende dekkingen en niet alleen diefstal maar ook schade en pechhulp verzekeren. Vraag ons waar u voordelig en goed verzekerd bent.