Inbrekers zien weer kansen

Inbrekers zien weer kansen

In de periode van januari tot en met september van dit jaar registreerde de politie 17.300 woninginbraken. In diezelfde periode in 2021 waren dat er nog 16.100. De woninginbraken zijn dus met 7% gestegen. De toename heeft volgens de politie te maken met het versoepelen van de coronamaatregelen. Ook de komende maanden gaan woninginbraken naar verwachting toenemen.

Snel en ongezien naar binnen
De donkere wintermaanden zijn ideaal voor een inbreker, want dan kan hij zien wie er ’s avonds afwezig is. Om die reden ziet hij ook de feestdagen als een mooie kans om zijn slag te slaan. Belangrijk voor hem is om ongezien en gemakkelijk binnen te komen met een breekijzer of schroevendraaier. Hij voelt zich daarom uitgenodigd door huizen zonder (buiten)verlichting, deuren met een cilinderslot en achterdeuren waar weinig zicht op is. Daar kan hij snel en onopgemerkt het huis binnen gaan.

Kostbaarheden snel gevonden
Eenmaal binnen, gaat de dief snel te werk. De  favoriete buit bestaat uit geld en sieraden, want die zijn gemakkelijk in de jaszak te stoppen. Geld is het fijnst, want dat kun je zonder sporen na te laten direct uitgeven. Sieraden zijn vaak veel waard en dat weegt weer op tegen het risico van ontdekking. Nu denkt u misschien dat u uw kostbaarheden goed opgeborgen heeft. Maar in werkelijkheid gebruiken mensen vaak dezelfde opbergmethoden. Geld zit in een potje of envelop in de secretaire of een kast, in de buffet- of keukenla ligt de portemonnee, in de linnenkast staat een geldkistje. En op het nachtkastje vindt de dief uw horloge of uw sieraden. Met een korte wandeling door het huis, heeft hij de buit binnen een paar minuten te pakken. 

Houd inbrekers buiten
Wilt u inbrekers buiten houden, zorg dan voor goede, inbraakwerende sloten, bijvoorbeeld met SKG-certificering. Daarnaast helpen dievenklauwen en anti-inbraakstrips om het inbrekers moeilijk te maken. Denk niet alleen aan de voordeur. Schuurdeuren en achterdeuren zijn vaak slecht beveiligd. Een dief kan dan al binnen een minuut binnen zijn. Vergeet ook ramen en bovenlichters niet. Een buitenlamp met bewegingssensor schrikt inbrekers af en maakt uw buren en wandelaars attent op hun aanwezigheid. Zorg ook voor verlichting aan de achterzijde van de woning. Het vaakst wordt er ingebroken aan het eind van de middag en het begin van de avond. Zorg er daarom voor dat er licht brandt vanaf het moment dat het donker wordt als u niet thuis bent. U kunt dat regelen met een tijdschakelaar. Bewaar ten slotte kostbaarheden in een kluis en houd geen contant geld in huis.

Advies over inboedelverzekering
Voorkom inbraak en neem preventiemaatregelen. En zorg verder voor een inboedelverzekering met een goede dekking voor inbraak en diefstal. Wij adviseren u graag en sluiten een betere verzekering voor u af.