Lente! Er weer op uit met de motor

Lente! Er weer op uit met de motor

Voordat u voor het eerst weer wegrijdt met de motor, kunt u het beste controleren hoe uw voertuig uit de winterslaap komt. Liggen er bijvoorbeeld vloeistoffen onder de motor? Dat kan duiden op lekkage. En hoe staat het met de remmen en de verlichting? Werkt alles nog goed? Zorg verder voor een goede bandenspanning. Daarmee spaart u de banden, verbruikt u minder brandstof en heeft de motor heeft een betere wegligging en een kortere remweg. Voordat u de motor in de winterstalling plaatste, heeft u misschien de beweegbare delen zoals de ketting, het contactslot en scharnieren ingevet.  Reinig die onderdelen, want als de motor bij het rijden heet wordt, kan het vet inbranden. Ververs ook de motorolie en vervang het filter. Check ten slotte de accu. Als die tijdens de winterstop niet aan een druppellader stond, moet hij eerst opgeladen worden.

Veiligheid voor uzelf en anderen
Omdat u een aantal maanden niet gereden heeft, zullen de eerste ritten weer even wennen zijn. Doe daarom in het begin nog rustig aan. Houd er ook rekening mee dat automobilisten nog niet bedacht zijn op motorrijders. Voor hen komt een motor vaak plotseling in beeld. Bij 70 procent van de motorongelukken waarbij ook een personenwagen betrokken is, zegt de automobilist de motor niet gezien te hebben. Zorg er daarom voor dat u goed zichtbaar bent voor alle weggebruikers. Draag felgekleurde kleding of een fluorescerend hesje en zet altijd uw verlichting aan. Houd bovendien voldoende afstand en rijd niet te snel.

Welke verzekering(en) komen van pas?
Ten slotte is het voorjaar ook een goed moment om uw motorverzekering door te laten lichten. Past de dekking nog goed? Kunt u overstappen naar een voordeligere verzekering? Wij zoeken het graag voor u uit.  U doet er ook goed aan stil te staan bij specifieke risico’s. Zo is de kans op een ongeval met een motor groter dan met een auto. Met name in het voorjaar stijgt aantal ongevallen met motorrijders sterk. U kunt na zo’n ongeval blijvend letsel oplopen met fysieke beperkingen tot gevolg. En het risico om bij een verkeersongeval te overlijden is ongeveer twintig keer groter voor motorrijders dan voor automobilisten. Vraag ons daarom of een ongevallenverzekering of een overlijdensrisicoverzekering iets voor u is.