Hoe lang zet u de hypotheekrente vast?

Hoe lang zet u de hypotheekrente vast?

Als u een hypotheek afsluit, bepaalt u voor hoe lang u de rente vastzet. Komt het einde van uw renteperiode in zicht, dan kunt u opnieuw een renteperiode kiezen. Dat zijn lastige beslissingen. Heeft u de rente voor lang vastgezet en gaan de tarieven dalen? Dan krijgt u spijt omdat u de kans op (nog) lagere maandlasten heeft laten schieten. Maar wanneer u kiest voor een korte renteperiode en de tarieven gaan stijgen, krijgt u spijt omdat u dan al snel weer moet kiezen en dan vastzit aan een hogere rente.

Wat kiest u?
De afgelopen jaren hebben we het ene na het andere laagterecord in hypotheekrentes voorbij zien komen. Maar sinds een paar maanden is de rente snel aan het stijgen. Geen probleem als u nog lang niet aan het eind van uw renteperiode bent. Maar als u nu een huis koopt of als u opnieuw de rente moet vastzetten, wat kiest u dan? Op die vraag is niet zomaar een antwoord te geven, want niemand weet hoe de rente zich gaat ontwikkelen. Er zijn wel een paar overwegingen die u mee kunt nemen bij uw besluit:

De rente is weliswaar gestegen, maar toch nog behoorlijk laag vergeleken met andere perioden in het verleden. Ook met de huidige rente heeft u dus relatief lage maandlasten.

Een lange renteperiode kan rust geven omdat u dan niet snel weer moet beslissen.

Een korte renteperiode kent doorgaans een lagere rente dan een lange renteperiode.

Het verschil in bruto maandlasten tussen 1 jaar vast of 30 jaar vast is bij een annuïteitenhypotheek minder groot dan bij een aflossingsvrije hypotheek.

De hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar. Met een hogere rente heeft u dus ook een hogere aftrekpost.

Hoe hoog is de (nieuwe) rente?
Uw nieuwe hypotheekrente is overigens niet alleen afhankelijk van de rentestand van dat moment. De geldverstrekker kijkt ook naar de waarde van uw woning in verhouding tot uw hypotheek. Is de woningwaarde veel hoger dan uw lening, dan kunt u vaak een lagere rente krijgen. Ook zijn er hypotheekverstrekkers die om andere redenen een lagere rente bieden, bijvoorbeeld als de woning energiezuinig is.

In gesprek gaan
Als u een hypotheek afsluit of als u moet kiezen voor een nieuwe renteperiode, gaan we graag met u in gesprek. We zetten dan alle argumenten voor een kortere of langere renteperiode op een rijtje. Wat voor u de beste keuze is, hangt af van uw persoonlijk situatie en uw wensen. Wat is uw gezinssituatie, welke hypotheekvorm heeft u, hoe lang verwacht u nog in uw woning te blijven, hoe belangrijk is zekerheid voor u? Pas als u met een goed gevoel een besluit neemt, kunt u de rente (opnieuw) vast gaan zetten.